Prozdrowotne produkty — co warto wiedzieć na ich temat?

Prozdrowotne produkty — co warto wiedzieć na ich temat?

Oceń
brak ocen

Ciężko podważyć fakt, że odżywianie to jedna z najważniejszych funkcji życiowych naszego organizmu. Pokarm, który wchłaniamy, ma z założenia dostarczyć nam niezbędnych witamin, minerałów, węglowodanów, tłuszczy oraz innych składników niezbędnych do życia. Kluczową rolę pełni tutaj wybór pełnowartościowych produktów, które stanowić będą podstawę jadłospisu. Ważne są także produkty dodatkowe, które mogą być świetnym uzupełnieniem racjonalnej diety. Wymieniamy je poniżej.

Imbir — z jakiego działania słynie?

To jest gatunek rośliny, która posiada nieocenione dla zdrowia substancje lecznicze. Powinno się go wykorzystywać, kiedy borykasz się ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Ma też właściwości pomagające przy symptomach choroby lokomocyjnej. Genialnie sprawdza się też przy wspomaganiu leczenia różnych przeziębień albo grypy. 

Imbir działa korzystnie również na bóle miesiączkowe! Można go wykorzystać na dużo sposobów. Jako dodatek do potraw, jako herbata ziołowa albo likier. Nasza propozycja to zalać kawałki obranego imbiru wrzącą wodą, do ciepłego naparu dołożyć łyżkę miodu i sok z połowy cytryny. Spożywaj taki napój codziennie, a zdecydowanie ujrzysz pozytywne rezultaty!

Siemię lniane — czy można stosować je na diecie?

Zawiera sporo oleju i związków śluzowych. Znajduje się w nim także białko, kwasy organiczne, enzymy, minerały, a zwłaszcza bardzo duża ilość błonnika pokarmowego. Siemię lniane można śmiało opisać mianem superfood. Spożywanie siemienia lnianego zdecydowanie jest korzystne przy zrzucaniu wagi, problemach z wypróżnianiem, a także duszącym kaszlu. Te małe ciemne i rozpoznawcze ziarenka mają również przeciwnowotworowe właściwości. Należy więc spożywać siemię w regularnym odstępie czasu! 

Kurkuma — jak można ją wykorzystać w diecie?

Jest przyprawą, którą stosuje się od bardzo długiego okresu. Tworzy ona bazę dużej części azjatyckich dań. Poza walorami smakowymi nie można pominąć jej działania prozdrowotnego. Używanie kurkumy usprawnia funkcjonowanie układu immunologicznego. Jest ona także pomocna w zapobieganiu nowotworom. Świetnie wspiera układ pokarmowy i stabilizuje jego pracę. Wykazuje wyraźne działanie w walce ze stanami zapalnymi. Jest dobrą bronią w przypadku grzybicy oraz dla osób zmagających się ze schorzeniami wirusowymi i bakteryjnymi. Kurkumę powinny stosować osoby, które próbują wyleczyć zapalenie zatok. Przyprawa skutecznie pomaga rozrzedzać śluz, więc zdecydowanie jest je oczyścić. 

Czosnek — czy warto jeść go codziennie?

Działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne czosnku znane jest już od pokoleń. Ta niepozorna i niedroga przyprawa jest w stanie skutecznie wspomóc działanie wielu narządów w naszym organizmie. Czosnek warto jeść codziennie i to nie tylko na surowo, ale także w formie przyprawy do mięs, zup, czy sosów. Spożywając codziennie czosnek, zapobiegasz nadciśnieniu, cukrzycy, czy miażdżycy, ale także chronisz swój organizm przed salmonellą, paciorkowcami oraz patogenami. Udowodniono, że jedzenie czosnku pomoże Ci zapobiec także udarom i zawałom serca.

Dodaj komentarz
Lista komentarzy
Marian Rutkowski

Czosnek jem nagminnie, ale zaciekawiła mnie ta kurkuma. Muszę zacząć ją dodawać do jedzenia.

Oceń:
  • 0
  • 0
Klaudiusz Kania

Bardzo fajny artykuł. Dużo się z niego dowiedziałem.

Oceń:
  • 0
  • 0
Inne artykuły z tej kategorii